szív formáló Isten (Bibliai idézetek)

"Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően"

saul_2.jpg

Saul megtérése, Caravaggio

Az alábbiak azt igazolják, hogy Isten nem csak a külső körülményeinken uralkodik, de a lelkünkre, szívünkre, akaratunkra is képes hatást gyakorolni, sőt a legszentebb, önállónak gondolt cselekedetünk, a megtérés is számos esettel igazoltan Isteni indíttatású, nem pusztán saját akaratból következő. Ugyanígy vannak itt igazolások arra is, hogy negatív cselekedetek is előre rendeltek, ha tetszik kézi vezéreltek a szabadnak gondolt egyéni akarat közreműködésével.

Előre bocsátom, hogy ez a gyűjtés nem az isteni kijelentés teljessége, hanem csak a divatos szabad akaratos túlkapás ellensúlyozása. Itt csak egy utalásom van arra, hogy a saját feladataink semmiképpen sem kerülhetők meg az Istenre mutogatással, hiszen:

I Jn 3:3 akiben megvan ez a reménység Ő iránta, az mind megtisztítja ő magát, amiképpen Ő is tiszta.

 

Apcs 16:14 Hallgatott minket egy Lídia nevű istenfélő asszony, egy Thiatirából való bíborárus, akinek az Úr megnyitotta a szívét, hogy figyeljen arra, amit Pál mond. Luk 12:24 Igyekezzetek bemenni a szoros kapun, mert mondom nektek, hogy sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak.  A legerősebb "szabad akarat" sem képes üdvösséget intézni...

I Thessz 3:12

titeket pedig az Úr gyarapítson és gazdagítson a szeretetben egymás iránt és mindenki iránt, ahogyan mi is szeretünk titeket 

ezt is Isten végzi, vagy kérhető tőle

II Thessz 3:5

Az Úr pedig irányítsa szíveteket az Isten szeretetére és a Krisztus állhatatosságára.

II Kor 4:6

ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán.

II Kor 8:16

Hála pedig az Istennek, ki ugyanazt a buzgóságot oltotta értetek a Titus szívébe.

I Kir 18:37

hallgass meg engem, hogy tudja meg e nép, hogy te, az Úr vagy az Isten, és te fordítod vissza az ő szívöket!

 Ez az Illés-féle Istenítélet közben hangzott el a Carmel hegyen.

Zs 33:14-15

Lakóhelyéből rátekint a föld minden lakójára. Ő formálta mindnyájuk szívét, ismeri minden tettüket.

Zsid 13:21

tegyen készségessé titeket minden jóra, akaratának teljesítésére, és munkálja bennünk azt, ami kedves őelőtte Jézus Krisztus által, akinek dicsőség örökkön-örökké.

 Ez az imakérés és áldás arra utal, hogy ki a főnök, ki a mozgató, az origó. Az ima hatására történő akarat, és cselekvés változását is lehetségesnek tartja. Nem a független szabad akarat diadalmaskodik.

II Kor 13:7

Imádkozunk Istenhez, hogy semmi rosszat ne tegyetek

Arra utal, mintha imával meg lehetne változtatni a jövőt

II Krón

29:18-19

Uram, atyáinknak, Ábrahámnak, Izsáknak és Izraelnek Istene, tartsd meg mindörökre szívüknek ezt a készségét és maradjon meg bennük mindig ez az érzés tiszteleted iránt! Fiamnak, Salamonnak pedig adj tökéletes szívet, hogy megtartsa parancsolataidat, bizonyságaidat, szertartásaidat s tegyen meg mindent és építse fel azt a házat, amelynek költségeit előkészítettem

Kol 1:12-13

Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett titeket arra, hogy a szentek örökségében, a világosságban részesüljetek.Ő szabadított meg minket a sötétség hatalmából, és ő vitt át minket szeretett Fiának országába

Kol 1:22

megbékéltetett emberi testében, halála által

Zs 55:23

Vessed az Úrra a te terhedet, ő gondot visel rólad, és nem engedi, hogy valamikor ingadozzék az igaz. 

Itt is olyan lelki befolyásolást látunk, ami nem férhet bele a szabad akaratos felfogásba.

II Tim 2:25

szelídséggel neveli az ellenszegülőket, hátha az Isten megadja nekik egyszer, hogy megtérve megismerjék az igazságot,

Rm 5:10

akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltetett minket az Isten önmagával Fia halála által

I Pét 5:10:11

A minden kegyelem Istene pedig, aki elhívott titeket Krisztusban az ő örök dicsőségére, miután rövid ideig szenvedtetek, maga fog titeket felkészíteni, megszilárdítani, megerősíteni és megalapozni. Övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké. Ámen.

Jel 13:8

megadatott neki a hatalom minden törzs és nép, minden nyelv és nemzet felett: hogy imádja őt mindenki, aki a földön lakik, akinek neve nincs beírva a megöletett Bárányéletkönyvébe a világ kezdete óta.

 Az eleve elrendelés mellett figyelemre méltó információ, hogy a könyvbe nem lehet bejelentkezni, oda előre beírtság van (bár azt is lehetne mondani, hogy nem átfogó leírást ad a mondat, hiszen a beírás módjáról nem értekezik, csak a tényéről)

 A megtérés pozitív folyamatával ellentétes irányú vezetések sem szabad akaratosak ezek szerint

Jel 17:8

csodálkoznak a föld lakói, akiknek nincs beírva nevük az élet könyvébe a világ kezdete óta, amikor látják, hogy a vadállat volt és nincsen, de megjelenik.

 Itt is az a szöveg értelme, hogy a beiratottság ténye a kulcs, ezen múlik minden (az is fontos, hogy feliratkozásról az élet könyvébe egyik helyen sincs szó)

Zs 69:29

Töröltessenek ki az élők könyvéből, az igazak közé ne írassanak be!

 Lehetséges a törlés?

Jel 3:5

Aki győz, azt öltöztetik fehér ruhába, annak a nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem vallást teszek nevéről az én Atyám előtt és angyalai előtt.

II Móz 32:32

Csak azt törlöm ki könyvemből, aki vétkezett ellenem

I Kir 19:18

De meghagyok Izráelben hétezer embert: minden térdet, mely meg nem hajolt a Baálnak, és minden ajkat, mely meg nem csókolta azt.

 nem a saját akaratuk hagyta őket hűségben

Luk 10:21

„Magasztallak, Atyám, menny és föld Ura azért, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és felfedted a gyermekeknek. Igen, Atyám, így láttad jónak. 

Rm 9:18

Ezért tehát akin akar, megkönyörül, akit pedig akar, megkeményít.

Jel 17:17

az Isten adta szívükbe, hogy végrehajtsák szándékát, hogy szándékuk egy legyen, és felajánlják királyságukat a fenevadnak, míg be nem teljesednek az Isten igéi.

 A meg nem térés döntése is az ő munkája, nem csak a megtérésünk.

II Kor 4:3-4

Ha pedig nem elég világos a mi evangéliumunk, csak azok számára nem világos, akik elvesznek. Ezeknek a gondolkozását e világ istene megvakította, mert hitetlenek, és így dicsőségének ismerete Krisztus arcán.

  Ezek szerint Isten és a sátán együtt dolgozik ebben az ügyben, hiszen előző igében Isten az alany, majd itt hasonló tevékenységben a sátán.

I Kor 1:30

Az ő munkája az, hogy ti a Krisztus Jézusban vagytok.

V Móz 2:30

Szíhón, Hesbón királya nem akarta megengedni, hogy átvonuljunk, mert megkeményítette lelkét Istened, az ÚR, és makaccsá tette a szívét, hogy kezedbe adja országát, ahogyan van ma is

V Móz 2:34

(Elfoglaltuk abban az időben valamennyi városát, és kiirtottuk minden városában a férfiakat, asszonyokat és gyermekeket, nem hagytunk megmenekülni senkit.)

 Arra rendeltettek, hogy kiírtsák őket, de Isten igazsága szerint biztos tettek egyenként is azért, hogy büntetést kapjanak.

Fil 2:12-13

félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.

 free will destroyer (a mi munkálkodásunkat is ugyanúgy parancsolja)

Mt 19:25-26

kicsoda üdvözülhet? Jézus rájuk tekintett, és ezt mondta nekik: Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges.

 Az üdvösség is cselekedetekben valósul meg. Ha az mindenképpen tervezett esemény, nem pedig emberi akaratos, akkor az élet jelentős része már emiatt tervezettnek adódik.

Az is állítás, hogy emberi "szabad" akarat nem tudja ezt elérni, akár azért is, mert nincs.

Jel 6:4

kijött egy másik ló, egy tűzvörös, és a rajta ülőnek megadatott, hogy elvegye a békességet a földről, sőt hogy öldössék egymást az emberek

 Miféle szabad akarat, ha lesz idő, amikor sportként öldösik majd egymást az emberek. Nem néhányan, hanem kb. mindenki!

 A mindenki között ott vannak a ma jól szituált békés  és "jó" emberek is.

Zs 146:9

Az ÚR őrzi a jövevényeket, támogatja az árvát és az özvegyet; de a bűnösöket tévútra vezeti.

Jn 6:29

Az az Isten munkája, hogy higyjetek abban, a kit ő küldött.

 van ahol "Istennek tetszó dolog", vagy "dolog" van fordítva a munka helyett, pedig így teljesen más.

 Angolban: This is the work of God, that ye believe on him whom he hath sent.

Kol 1:12-13

Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett titeket arra, hogy a szentek örökségében, a világosságban részesüljetek. Ő szabadított meg minket a sötétség hatalmából, és ő vitt át minket szeretett Fiának országába

Kol 1:27

azt a titkot, amely örök idők és nemzedékek óta rejtve volt, de amely most kijelentetett az ő szentjeinek, akiknek Isten tudtul akarta adni, hogy milyen gazdag ennek a titoknak dicsősége a pogány népek között.

 Ezek szerint nem mindenkinek adta tudtul.

I pét 1:3

Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjászült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre

Rm 14:4

Ki vagy te, hogy más szolgája felett ítélkezel? Tulajdon urának áll, vagy esik. De meg fog állni, mert van hatalma az Úrnak arra, hogy megtartsa.

 Egyrészt mintha az Úr dolga lenne az egész esés-kelés, de a megtartás az mindenképpen.

Luk 24:45

Akkor megnyilatkoztatá az ő elméjöket, hogy értsék az írásokat.

 feltámadása után Emmausban ; ő nyitogatja, de akár zárja? is a füleket, szíveket

Jn 17:2

dicsőítsd meg a te Fiadat, hogy a Fiú is megdicsőítsen téged, mivel hatalmat adtál neki minden halandó felett, hogy mindazoknak, akiket neki adtál, örök életet adjon.

Ézs 57:17-19

Megharagudtam a haszonlesés bűne miatt, haragomban megvertem őt, és elrejtőztem. Ő pedig elpártolt tőlem, és a maga esze után járt. Láttam útjait, mégis meggyógyítom és vezetem őt. Vigasztalással fizetek neki és gyászolóinak. Megteremtem ajkán a hála gyümölcsét: Békesség, békesség közel és távol! Ezt mondja az ÚR: Meggyógyítom őt!

II Móz 3:20

jóindulatot támasztok e nép iránt az egyiptomiakban, úgyhogy amikor eljöttök, nem jöttök üres kézzel.

Zs 105: 24-25

Igen szaporává tette népét az ÚR, erősebbé ellenségeinél, akiknek szívét megváltoztatta, hogy gyűlöljék népét, és bánjanak álnokul szolgáival.

Bírák 9:23

 Isten egy gonosz lelket küldött Abímelek és Sikem polgárai közé, ezért Sikem polgárai hűtlenek lettek Abímelekhez.

Apcs 15:14

Simon elbeszélte, hogyan gondoskodott Isten először arról, hogy a pogányok közül népet szerezzen az ő nevének.

Gal 1:15-16

aki engem anyám méhétől különválasztott és kegyelmével elhívott; helyesnek látta, hogy Fiát leleplezze bennem, hogy azután örömüzenetül hirdessem őt a nemzetek között

Apcs 11:18

dicsőíték az Istent, mondván: Eszerint hát a pogányoknak is adott az Isten megtérést az életre! 

Ez 36:27

Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek.

 

Az én lelkemet adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek, törvényeimet megtartsátok és teljesítsétek.

Ez 11:19 ue. Jer 31:33 szintén Zsid 10:16 szintén

Zs 141:3-4

URam, tégy zárat a számra, őrizd ajkaim nyílását! Ne engedd, hogy szívem rosszra hajoljon, hogy bűnös dolgot műveljek a gonosztevőkkel együtt

II Thessz 1:11

mindenkor imádkozunk értetek, hogy a mi Istenünk tegyen titeket méltóvá az elhívásra, és töltsön meg titeket teljesen a jóban való gyönyörködéssel és a hit cselekedeteivel hatalmasan

 Nyilvánvalóan csak akkor van  logikai alapja az imának, ha Isten a kompetens a hit és üdvösségre méltóság kimunkálásában, különben az emberi akaratokhoz kellene címezni az imáinkat.

II Thessz 2:10-13

akik elvesznek, akik nem szerették az igazságot, hogy általa üdvözüljenek. Ezért szolgáltatja ki őket Isten a tévelygés hatalmának, hogy higgyenek a hazugságnak, és ezáltal mindazok elvegyék ítéletüket, akik nem hittek az igazságnak, hanem a hamisságban gyönyörködtek.

Mt 13:24-28 és 37-40

Hasonló a mennyek országa ahhoz az emberhez, aki jó magot vetett a szántóföldjébe. De amíg az emberek aludtak, eljött az ellensége, konkolyt vetett a búza közé, és elment. Amikor a vetés szárba szökkent, és kezdett kalászt hozni, látható lett a konkoly is. A szolgák ekkor odamentek a gazdához, és ezt mondták neki: Uram, te jó magot vetettél a földedbe. Honnan került hát bele a konkoly? Ő pedig így felelt: Valamelyik ellenségem tette ezt!... aki a jó magot veti, az Emberfia, a szántóföld a világ, a jó mag a mennyek országának fiai, a konkoly a gonosz fiai, az ellenség, aki elvetette a konkolyt, az ördög; az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. Ahogyan tehát a konkolyt összegyűjtik és megégetik, úgy lesz a világ végén.

 A jók és a rosszak is plántálás útján kerülnek a világba. Nem spontán javulás, vagy elromlás termékei egy egységes alapteremtményi szintből. Az állapotuk, sorsuk, előre rendelt, már a vetés előtt determinált.

Mt 20:23

hogy ki üljön jobb és bal kezem felől, azt nem az én dolgom megadni. Azok fogják megkapni, akiknek az én Atyám elkészítette

Jn 17:12

Amikor velük voltam, én megtartottam őket a te nevedben, amelyet nekem adtál, és megőriztem őket, és senki sem kárhozott el közülük, csak a kárhozat fia, hogy beteljesedjék az Írás. 

Az üdvösség megőrzése is Isteni hatáskör. Judás bukásáról is szól, és bár ő is döntött, akart, mégis előre meg volt írva (tervezve).

Mk 4:11-12

Néktek adatott, hogy az Isten országának titkát tudjátok, ama kívül levőknek pedig példázatokban adatnak mindenek, hogy nézvén nézzenek és ne lássanak; és hallván halljanak és ne értsenek, hogy soha meg ne térjenek és bűneik meg ne bocsáttassanak.

Zs 119:10

Teljes szívből kereslek téged, ne engedd, hogy eltérjek parancsolataidtól!

Zs 119:18 Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed. Zs 119:34 Tégy értelmessé, hogy megfogadjam törvényedet, és megtartsam teljes szívvel. Zs 119:36 Add, hogy szívem intelmeidre hajoljon, ne a haszonlesésre! Zs 119:37

 Fordítsd el tekintetemet, hogy ne nézzek hiábavalóságra, a te utadon éltess engem!